Descriere
Fondată în 1817, de Malcolm McNeill, distileria Lossit a oferit cele mai mari cantități de whisky din regiunea Islay, în anii de început ai industriei și a rezistat jumătate de secol. Cea mai longevivă dintre cele mici, de familie, Lossit a fost una dintre puținele distilerii care intrat în legalitate și a devenit lider în producția de whisky în Scoția.
Pentru producția de whisky, distileria Lossit a avut angajați distilatori dar și fermieri locali, care foloseau ingrediente naturale din surse locale: apă, cereale și turbă. În deceniile următoare, până în anul 1844, au fost închise, ori au intrat în insolvență 61 de distilerii scoțiene, iar distileria Lossit a funcționat cu greu până în 1851 când a fost vândută fraților Stewart.
George și John Chiene au folosit distileria la capacitate redusă pentru a produce whisky adăugat într-un blend și pentru a furniza pieței locale însă producția a fost oprită definitiv până în anul 1867. După ce ultimii proprietari au eliberat terenul de arendă și au părăsit proprietatea, distileria a fost prădată și instalațiile îngropate în dreptul intrării. Acolo se află și în prezent, îngropată în pământ, iar whisky-ul produs de Lossit nu a mai există pentru a fi savurat, până acum.
ASPECT: Chihlimbar.
MIROS: Stejar umed, turbă cu notă pământie, intensă, urmată de ciocolată cu lapte.
GUST: Aromă de lemn și tutun, biscuiți cu unt, sare de mare și note de busuioc.
FINISH: Apar note de vanilie, completate de vegetale uscate și pământ (turbă).